Hoe werkt het?
Deze online zelfhulp is een volledig geautomatiseerd programma, waar geen hulpverlener aan te pas komt. Je gaat zelfstandig werken aan je angst en stemming.
Heel wat mensen vinden het niet makkelijk om er geregeld tijd voor te maken. Plan daarom tijd in je agenda hiervoor. Enkele weken tijd maken en er actief mee bezig zijn is echt wel nodig! Hoeveel tijd verschilt van persoon tot persoon. Probeer zeker in het begin meer dan één keer per week in te loggen.
Het programma heeft geen vaste duur, maar reken op 10 weken om alles grondig te doen. Het kan korter, maar je kan er ook langer aan werken. Zet er voor jezelf van bij de start een einddatum op. Ongeveer om de twee weken krijg je van ons een bericht met enkele tips.
Stap 1: voorbereiding
Kijk wat rond op onze site en lees voor wie zelfhulp bedoeld is, hoe het zit met je privacy, enkele veel gestelde vragen,… Vraag je af of je er nu klaar voor bent om enkele weken actief aan de slag te gaan met deze zelfhulp.
Stap 2: aanmelding
Klaar? Dan kan je hier je aanmelden.
Op dit moment loopt er een onderzoek om de kwaliteit van dit programma te verbeteren. Tijdens het aanmelden krijg je hier meer informatie over en zal er gevraagd worden of je akkoord gaat om deel te nemen.
- Je krijgt eerst meer informatie over het onderzoek en er zal gevraagd worden of je akkoord gaat met de informed consent.
Vervolgens kan je een account aanmaken en kies je een gebruikersnaam en wachtwoord. - Daarna stellen we enkele vragen, bv. over je stemming. Vervolgens geven we je een advies in welke mate zelfhulp vermoedelijk iets voor jou kan zijn.
- Vervolgens krijg je toegang tot de zelfhulp.
Stap 3: zelfhulp
Nu kan je aan de slag. Er komen verschillende thema's aan bod, zoals 'Ouderschap', 'Omgaan met gevoelens', 'Voelen en denken', 'Relaties', 'Zelfzorg' en een 'Houvast/Toekomstplan'.
Maar eerst neem je het thema 'Ouderschap' door. Dit thema is immers van groot belang voor alle ouders, want in zekere zin verandert je leven op vele vlakken. Het kan je heel wat voldoening geven, maar ook heel wat vragen en twijfels oproepen.
Met info en oefeningen willen we je (of jullie) een beetje uitdagen en soms ook je verbeelding laten werken. Probeer het programma uit, want zoals bij veel dingen in het leven, dien je zelf te ervaren of het werkt. Verwacht geen pasklare oplossingen of trucjes, die bestaan niet.
Na het thema 'Ouderschap' kan je kiezen hoe je verder wil gaan.
- Traject 1: Vind je het moeilijk om met onaangename gevoelens en gedachten om te gaan? Kies dan deze weg.
- Traject 2: Bots je regelmatig op problemen in relaties met anderen. Vind je het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen zelfzorg en de zorg voor anderen? Kies dan deze weg.
- Wil je echter toegang tot alle thema's? Kies dan deze weg.
Meer over het programma:
- Elk thema of module bevat één of meer oefeningen.
- Vul de stemmingsmeter een eerste keer in. Het is nuttig dit zeer regelmatig te doen. Dat kan dagelijks of meerdere keren per dag.
- Bij ‘Info en hulpmiddelen’ vind je naast uitleg over zelfhulp, ook toegang tot een forum. Iedere deelnemer aan onze programma's kan daar berichten plaatsen met vragen, tips, opmerkingen,... Dat kan zeker aanvullend een goede ondersteuning zijn.
- Kom regelmatig terug. De stemmingsmeter kan dagelijks ingevuld worden. Bepaal voor jezelf hoe vaak en wanneer je met de oefeningen van de modules aan de slag gaat.
Stap 4: afronding
Er is geen vaste duur voor deze zelfhulp. Probeer echter niet te snel te gaan. Ga stap voor stap te werk. Stel het ook niet uit. Probeer 10 weken met deze zelfhulp actief bezig te zijn. Het kan iets korter of iets langer. Bij afsluiting maak je best een toekomstplan op. De zelfhulp blijft ook toegankelijk met je login-gegevens.
Ben je klaar om aan de slag te gaan? Klik hier om je aan te melden.
Motivatie om zelf te werken aan je herstel, blijkt een doorslaggevende rol te spelen bij zelfhulp. Wanneer je op dit moment aanvoelt dat je moeilijk tot iets komt of er nog niet klaar voor bent, raden we je aan om iemand uit je omgeving in vertrouwen te nemen en te rade te gaan bij je huisarts.