De overgangsfase
Matrescence' of de hele overgang van ‘vrouw’ naar ‘moeder’ (of naar ‘mee-moeder’, of van ‘man’ naar ‘vader’), strekt zich uit van het meest prille begin van een zwangerschapswens tot in de zwangerschap en ver nadien. Wanneer die overgangsperiode afgerond is, is moeilijk te zeggen. Volgens sommigen is die transitie nooit volledig afgerond en komt ze bij ieder kind min of meer terug.
Deze overgangsfase of 'Matrescence' is een nieuwe levensfase, een zoektocht naar een nieuw stuk identiteit. Dat kan twijfels en onzekerheden met zich meebrengen, maar dat is normaal en geen ziekte.
Gedurende die 'perinatale periode' kan er immers heel wat gebeuren (lees meer)
De baby blues
Het meest bekende fenomeen is de 'baby blues'. Dit is een kortdurende periode van wisselende stemmingen, overemotioneel gedrag met huilbuien, angst en spanningsklachten, slapeloosheid en prikkelbaarheid. Het ervaren van meer stemmingswisselingen dan anders is normaal en kan een 2-tal weken duren.
De babyblues is geen ziekte en gaat meestal vanzelf over (wanneer de hormonen terug gestabiliseerd zijn). Een behandeling, met bijv. medicatie, is niet nodig.
Meer ernstige klachten
Voor sommige mama’s en papa’s gaan perinatale klachten verder dan moeilijkheden bij de overgang naar het ouderschap, zoals bijv. de baby blues. Het gaat dan om meer ernstige depressieve en/of angstklachten. Uitzonderlijk ook over een postpartum psychose.
Meer over ernstige perinatale klachten
Er gebeurt heel wat tijdens de perinatale periode.
- Zo is het zwanger worden al een heel thema op zich:
- Je kan gepland of ongepland, gewenst of ongewenst zwanger worden.
- Die periode van zwanger ‘willen’ worden tot zwanger zijn, kan vlot gaan, of lang duren en aanleiding geven tot een heel medisch traject met bijv. fertiliteitsbehandelingen.
- Zwanger zijn, kan ook weer een aparte beleving zijn:
- Je kan dat een fijne ervaring vinden, die eventueel wel gepaard gaat met typische kwaaltjes, maar wel iets waar je in het algemeen van geniet.
- Je kan dat ook een onaangename ervaring vinden, die eventueel gepaard gaat met angst, verdriet en onzekerheden. Mét of zonder duidelijk aanwijsbare aanleiding.
- De bevalling, de geboorte van je baby, kan ook heel wat teweeg brengen. Ook hier kunnen ervaringen heel uiteenlopend zijn en een (grote) impact hebben op de overgangsperiode.
- De ‘postpartum’ periode: de periode na de bevalling, de kraamperiode, het eerste jaar. Zoveel veranderingen en zoveel zaken die de overgang naar het ouderschap kunnen vergemakkelijken of bemoeilijken.