Mama of papa worden
Misschien had je er niet echt bij stilgestaan, maar ‘mama’ op ‘papa’ worden, is een grootschalige verandering. Je kan het zien als het begin van een nieuwe levensfase. Een levensfase waarin je (als vrouw vooral) door heel wat fysieke veranderingen gaat, maar die ook op andere domeinen veel in je leven kan veranderen: je werk, levensstijl, hoe je relaties onderhoudt en je vrije tijd.
Voor de ene persoon zullen die veranderingen relatief klein zijn, voor de andere zijn die al wat groter. In ieder geval: ze vragen heel wat aanpassingsvermogen! En die aanpassing is naar schatting voor 80% van de mensen niet vanzelfsprekend!
Steeds gaat iedereen, mama’s én papa’s (of mee-mama’s), door een soort van ‘transitie’ (een overgangsperiode bij een grote verandering). Bij een eerste kind wordt je zelfs iets wat je voordien nog niet was: mama of papa. Maar een echt goede term voor die overgang naar het ouderschap is er niet.
In het Engels spreekt men soms van ‘matrescence’ naar analogie met 'Adolescence' (adolescentie). Bekijk onderstaande video waarin psychiater Alexandra Sacks die overgang naar het mama of papa worden helder uitlegt (met Nederlandse ondertiteling).
Hoewel in de video voornamelijk gesproken wordt vanuit het ‘mama worden’, is het concept van die hele ‘transitie’ zeker ook van toepassing op papa’s of mee-mama’s. Een Nederlandse vertaling van ‘Matrescence’ bestaat helaas niet, laat staan dat er een term is die de lading dekt voor de veranderingen die papa’s (of mee-mama’s) doormaken…
Meer over de overgangsperiode naar het ouderschap
Matrescence
Zoals vermeld is er geen echt goede Nederlandse term voor het Engelse woord 'Matrescence', naar analogie met 'Adolescence'.
- Adolescentie als overgang tussen kind zijn en volwassen zijn, als beschrijving van een periode waarin heel wat fysieke, mentale en sociale veranderingen optreden.
- Matrescence als de overgang tussen vrouw zijn en mama zijn, als beschrijving van een periode waarin eveneens heel wat fysieke, mentale en sociale veranderingen optreden.
De term ‘matrescence’ (‘the process of becoming a mother’) werd voor het eerst gebruikt door antropologe Dana Raphael in 1973! Het was pas jaren later, in 2010, dat deze term terug werd opgepikt door psychologe Aurélie Athan.
Aurélie Athan omschrijft hoe ‘matrescence’ een ontwikkelingsfase is die zich uitstrekt over de gehele perinatale periode. Zij geeft bovendien ook aan dat de lengte zeer individueel is, bij elk kind terugkomt en levenslang kan duren. De reikwijdte ervan is breed en beslaat, net zoals de adolescentie, verschillende levensdomeinen.
De term 'matrescence' werd in 2018 populair gemaakt door psychiater Alexandra Sacks.
Zowel Aurélie Athon als Alexandra Sacks benadrukken dat ‘matrescence’ geen pathologie of ziekte is (zoals een postnatale depressie), maar een ‘normaal’ onderdeel van de transitie van vrouw naar moeder.
Meer info op www.matrescence.com