Medicatie voor angst en depressie tijdens en na de zwangerschap

Raadpleeg altijd je huisarts over medicatiegebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap.

In sommige situaties kan een zwangerschap of het geven van borstvoeding gecombineerd worden met het gebruik van een antidepressivum of een angstremmer (benzodiazepine). Bespreek dit altijd met je huisarts of psychiater om de voor-en nadelen af te wegen.

Antidepressiva

Medicatie en zwangerschap

2 tot 8 % van de vrouwen neemt een antidepressivum (SSRI) tijdens de zwangerschap omwille van meer ernstige depressieve klachten. Deze depressieve klachten kunnen, onbehandeld, een negatieve impact hebben op de foetus. De nadelen van het nemen van antidepressiva tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld een licht verhoogde kans op vroeggeboorte en een meer onrustige baby na de geboorte omwille van ontwenningsverschijnselen (baby moet even wennen aan het niet meer krijgen van medicatie via de navelstreng).

Indien je voor de zwangerschap reeds een antidepressivum neemt, kan je proberen om af te bouwen/te stoppen vooraleer je zwanger wenst te worden. Dit is echter niet altijd haalbaar of wenselijk aangezien de depressieve klachten kunnen terugkeren als men stopt met antidepressiva. Je mag ook niet zomaar direct stoppen en kunt best zeer geleidelijk aan afbouwen. Bespreek met jouw arts of je de medicatie verder kan blijven innemen tijdens de zwangerschap.

Gebruik je een SSRI dat minder geschikt is tijdens een zwangerschap? Dan kan je veranderen naar een andere die meer geschikt is. Je kan deze switch best maken voor je zwanger bent zodat je niet moet wennen aan het nieuwe SSRI tijdens jouw zwangerschap.

Krijg je depressieve klachten tijdens jouw zwangerschap? De eerste 3 maanden van de zwangerschap zijn de meest kwetsbare periode voor de ontwikkeling van jouw baby. Probeer, als het kan, pas een antidepressivum op te starten na deze periode.

Medicatie en zwangerschap

Als je depressieve klachten ervaart na de bevalling en je geeft borstvoeding, dan kan je Sertraline of Paroxetine overwegen. Deze twee antidepressiva komen het minst in de moedermelk terecht en kunnen veilig gecombineerd worden met borstvoeding. Opgelet, Paroxetine neem je best niet tijdens een zwangerschap, dus als er nog een toekomstige kinderwens is en de medicatie langdurig genomen dient te worden, kies je best voor een ander antidepressivum. Meer informatie rond het gebruik van antidepressiva tijdens de borstvoedingsperiode vind je via deze link.

Angstremmers of benzodiazepines (Benzo’s)

Het nemen van angstremmers of benzo tijdens de zwangerschap houdt grotere risico’s in. Langdurig gebruik is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby. Vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap zijn angstremmers te vermijden. Je baby kan tijdens deze periode afhankelijk worden van de medicatie, waardoor ontwenningsverschijnselen optreden na de geboorte. Ook kan een baby juist heel slap zijn en moeite hebben met drinken en ademhalen. Dit heet het floppy infant syndroom.

Bij ernstige paniek, angst of slapeloosheid kan een angstremmer overwogen worden indien het kortstondig en occasioneel wordt gebruikt, goed gemonitord wordt door een arts en het enkel dient om een crisis te voorkomen. Men gebruikt dan best producten die kortdurend werken zoals Temesta (Lorazepam) of Stilnoct (Zolpidem).

Als je na de bevalling angstklachten ervaart en borstvoeding geeft, is het afgeraden om angstremmers te gebruiken. Indien je occasioneel een benzo neemt, kolf de melk dan af en giet deze weg (niet aan de baby geven). Indien je regelmatig een benzo gebruikt, kan je overwegen om te stoppen met borstvoeding.

Langdurig (langer dan twee weken) gebruik van angstremmers houdt risico’s in en is zeer verslavend. Bespreek elk gebruik van angstremmers met je arts of psychiater.